De weg naar jouw droombaan

Medewerkers maken hét verschil voor onze cliënten. Zij zijn degene op wie cliënten altijd kunnen terugvallen. Dit vraagt om bepaalde vaardigheden, verantwoordelijkheden en kennis. En hier is scholing voor nodig. Vandaar dat we graag investeren in de ontwikkeling van medewerkers. Maar niet alleen medewerkers verdienen deze aandacht, ook gemotiveerde en leergierige studenten.

Wij vinden dit een mooie manier om bij te dragen aan het vakmanschap van ‘werken in de zorg'. Daarom bieden we een goede, veilige leeromgeving en investeren continu in het optimaliseren van het leerklimaat en de begeleiding van onze studenten. Ook als organisatie willen wij graag blijven leren en groeien. Een frisse blik van buitenaf en de actuele kennis die studenten met zich meebrengen, helpt ons hierbij.

Zoek je een zorgopleiding? Dan ben je bij PSW aan het goede adres. Of studeer je nog en zoek je een uitdagende, gevarieerde stageplek? Er zijn verschillende mogelijkheden qua uren en op verschillende plekken in de organisatie. Benieuwd of werken in de Gehandicaptenzorg bij jou past? Doe de QuickScan van de VGN - Wát een vak dan hier!

PSW biedt praktijkleerplaatsen en stages voor verschillende (praktijk)opleidingen op diverse niveaus. Dit doen we in samenwerking met verschillende onderwijsinstellingen. Wij zijn een SBB erkend leerbedrijf voor diverse opleidingen binnen zorg, welzijn en sport.

Een student heeft de keuze uit twee leerwegen:

  1. De Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). De BOL-student leert meer op school (70% theorie) en gaat gaandeweg de opleiding meer op stage (30%).
  2. De Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). De BBL-student werkt/leert verhoudingsgewijs meer in het leerbedrijf (80%) en gaat deels naar school (20% theorie).

BOL
PSW biedt jaarlijks meer dan 75 stageplaatsen aan mbo BOL-studenten en HBO studenten. De meeste stagiaires volgen een opleiding binnen de maatschappelijke zorg.

Goed om te weten, als BOL-student:

  • word je begeleid door een vaste werkbegeleider van minimaal hetzelfde opleidingsniveau;
  • ontvang je een praktijkovereenkomst (POK);
  • heb je recht op een stagevergoeding (naar rato) conform CAO Gehandicaptenzorg als je voldoet aan de geldende criteria.

De procedure
Jaarlijks (maart) inventariseren we intern de beschikbare stageplekken voor het aankomend schooljaar. In overleg met de opleidingsinstituten maken we hier afspraken over en matchen we vraag en aanbod. De plaatsing kan afhankelijk zijn van soort opleiding, het leerjaar en het keuzedeel.

Hbo
Volg je een zorg gerelateerde hbo-opleiding? Ook dan hebben we regelmatig mogelijkheden! Benieuwd of er op dit moment concrete mogelijkheden zijn voor een stageplek? Klik dan hier of neem contact op via opleidingen@psw.nl.

BBL
Jaarlijks wordt bekeken hoeveel leerwerkplekken PSW heeft voor nieuwe BBL leerling. Per september 2020 starten er bijvoorbeeld 20 nieuwe BBL leerlingen op onze woonlocaties waar 24-uurs zorg wordt geboden aan onze cliënten. Wij werken hierbij nauw samen met de ROC’s in de omgeving: Gilde Opleidingen en Summa College. Je volgt een drie jaar durend opleidingstraject met een inspirerende leerroute waarbij je wordt klaargestoomd als Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg of Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (niveau 4).

Tijdens de opleiding ga je 1 dag, deels betaalt, per week naar school. De andere uren doe je werkervaring op binnen een van de teams van de PSW-woonlocaties (waar 24-uurs zorg wordt geboden) óf op een van PSW-dagbestedingslocaties. Je leert op deze manier veel in de praktijk, onder begeleiding van onze ervaren medewerkers. Daarnaast leren zij ook weer van jouw frisse blik! Ieder schooljaar wissel je van doelgroep/locatie om zo een aantal verschillende cliëntgroepen te leren kennen. Daarnaast leg je stap voor stap een weg af naar zelfstandig werken zodat in het derde leerjaar begeleiding op ‘afstand' kan plaatsvinden. Wanneer je het laatste leerjaar hebt bereikt, gaan we met jou in gesprek over welke voorkeur(en) je hebt qua cliënten, zodat we vervolgens de mogelijkheden voor een vaste baan met je kunnen bekijken.

Goed om te weten, als BBL-er:

  • word je begeleid door een vaste werkbegeleider van minimaal hetzelfde opleidingsniveau;
  • ben je écht onderdeel van het team;
  • wordt jouw opleiding betaald door PSW en mag je ook deelnemen aan aanvullende interne opleidingen;
  • krijg je een contract van minimaal 24 uur of maximaal 28 uur per week;
  • werk je een aantal diensten verspreid over meerdere dagen, waaronder ook avond- en weekenddiensten;
  • start je op één van onze woon- of dagbestedingslocaties in de regio Midden- of Noord Limburg;
  • ontvang je een salaris gekoppeld aan het betreffende praktijkleerjaar met aanvullend een eventuele onregelmatigheidstoeslag, woon-werkvergoeding, verlofdagen, etc.

Daarnaast verwachten wij een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en een zelfstandige, open en onderzoekende leerhouding.

Voor meer informatie over de (voor)opleidingen verwijzen we je naar de site van Gilde Opleidingen en Summa College.

De sollicitatieprocedure

  • In het eerste kwartaal (februari/maart) van het nieuwe jaar wordt een vacature opengesteld voor het aankomend schooljaar: start september.
  • Je kunt je interesse kenbaar maken door te solliciteren op deze vacature. Zowel interne als externe kandidaten kunnen reageren.
  • Word je uitgenodigd voor een vervolg? Dan ontvangen we je graag op onze Speeddate-sessie voor BBL’ers óf we nodigen je uit voor een eerste (digitale) kennismaking.
  • Door naar de volgende ronde? Dan volgt een gesprek met een van de teamleiders en een meeloopmoment op een van onze woon- of dagbestedingslocaties.
  • Beide nog steeds enthousiast? Dan checken we nog een aantal referenties.
  • Zijn die positief? Gefeliciteerd, je ontvangt een leer-werkovereenkomst via PSW!

Wil je meer lezen over de ervaringen van BBL-leerlingen en medewerkers van PSW? Hier lees je meer! Zo is BBL-er Kim Mossa blij dat zij de overstap heeft gemaakt: “De opleiding (tot persoonlijk begeleider niveau 4) is echt leuk en sluit perfect aan bij het werk. Het bevalt me hartstikke goed, ik krijg hier energie van. Ik ben trots op mezelf dat ik deze stap gezet heb!”